stenenslijperij, atelier, webwinkel

ATELIER - STENENSLIJPERIJ - WEBWINKEL

homepagina homepagina

webwinkel webwinkel

cursussen cursussen
ontstaan ontstaan mineralen

helende werking helende werking

alfabet stenen van a t/m z
links links

e-mail contact

leveringsvoorwaarden leveringsvoorwaarden
kenmerken kenmerken

bewerken bewerken

verzamelen verzamelen

eieren geslepen eieren

Bewerken van mineralen en edelstenen

Mensen hebben edelstenen altijd al mooi gevonden om hun fraaie kleuren en vormen. Naast het neerzetten van een mooie siersteen worden edelstenen ook gebruikt om sieraden en objecten te vervaardigen. Door stenen op de juiste manier te bewerken komt de natuurlijke schoonheid het beste tot zijn recht.

Hieronder ziet u wat voorbeelden van bewerkte stenen. Links een cabochon geslepen zonnesteen, gezet in een munthanger, in het midden een hanger van boomagaat en rechts een rond geslepen object van versteend hout.edelstenen en mineralen hanger zonnesteen edelstenen en mineralen hanger boomagaat edelstenen en mineralen versteend hout

edelstenen en mineralen verzameling cabochons

cabochons voor goud- en zilversmeden

Soms kan de groothandel niet de gewenste steen leveren vanwege het formaat of de steensoort. Misschien dat wij u verder kunnen helpen. Wij kunnen cabochons op maat maken en hebben hiervoor een groot aantal steensoorten. Neem voor informatie contact met ons op.

De cabochons links zijn in ons eigen atelier geslepen en geven een indruk van de mogelijkheden.
Klik op de foto voor een grotere afbeelding.


Slijpen als hobby

Vroeger kwam er weinig naar buiten over de manier waarop men edelstenen bewerkte. Iedere slijper had zo zijn eigen geheimen. Eigenlijk was het een heel gesloten wereldje.
Tegenwoordig is er voor de hobbyisten van alles te koop op het gebied van machines, slijpmiddelen en literatuur, waardoor er een nieuwe hobby is ontstaan voor de gewone mensen. In Amerika is het slijpen van edelstenen en mineralen razend populair.
Mocht u overwegen om zelf stenen te gaan slijpen dan kunt u het beste eerst een cursus volgen. Het is belangrijk dat u de juiste techniek leert voordat u zelf aan de gang gaat.

edelstenen en mineralen verzameling eieren

Bovenstaande eieren zijn allemaal in ons eigen atelier geslepen. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Voor het bewerken van stenen zijn verschillende technieken en gebruikt u speciaal gereedschap. Zowel voor het zagen als voor het slijpen bepaalt u eerst de geschikte vorm en afmeting die u uit de ruwe steen kan halen.


edelstenen en mineralen zaagautomaat

Zagen

Voor het zagen van grote stukken wordt een zaagautomaat gebruikt die voorzien is van een diamantzaagblad. Daar kunt u een steen inklemmen en automatisch doorzagen.
U ziet de ingeklemde steen op de foto links.
Hiermee worden grote brokken steen in handzamere stukjes gezaagd.
U kunt bijvoorbeeld ook een agaatknol in plakken zagen.

Met de kleinere stukjes gaat u de vorm van het te maken object verder uitzagen op een trimzaag, zoals u rechts ziet.
Dit doet u uit de hand. Het zagen met de trimzaag vereist een vaste hand en veel concentratie, omdat de steen niet zijdelings mag bewegen, maar recht naar voren moet gaan.
Wanneer u uit een plakje een vorm wilt maken kunt u deze van tevoren inkrassen met behulp van een sjabloon. Daarna moet u met de trimzaag zoveel mogelijk materiaal wegzagen, zodat u zo weinig mogelijk hoeft weg te slijpen.
Na het zagen wordt de steen geslepen.

edelstenen en mineralen trimzaag
edelstenen en mineralen slijpmachine

Slijpen en polijsten

Wanneer u stenen wilt gaan slijpen tot een bepaalde vorm gaat u eerst de steen voorslijpen.
Dat doet u met een carborundum slijpsteen of een diamantslijpwiel, met een korrelgrootte van 80 of 100.
Na het voorslijpen gaat u over naar een fijnere korrel (220) om de steen gladder te slijpen. Daarna korrel 400, tot slot korrel 600 of nog fijner, tot wel korrel 1200. Bij deze laatste korrelgroottes is een slijpband erg praktisch. Na deze slijpgangen mag er geen krasje meer te zien zijn.
Tot slot wordt de steen gepolijst op een vilten polijstwiel.


Polijsten

Het polijsten is de finishing touch. Hierbij moet de steen net zo'n glans krijgen als hij heeft wanneer u hem onder water houdt.

Polijsten kan lastig zijn omdat u soms meer of minder water moet gebruiken, of de draaisnelheid moet aanpassen. Ook zijn er verschillende soorten polijstpoeders in de handel. Welk soort polijstpoeder het beste resultaat geeft zult u proefondervindelijk moeten vaststellen. Afhankelijk van de soort steen gebruikt men een bepaald polijstpoeder.
Om te polijsten wordt het polijstwiel eerst bevochtigd met water, daarna wordt er een papje van polijstpoeder en water opgesmeerd. Nu wordt de steen met lichte druk tegen het polijstwiel gehouden en zijdelings heen en weer bewogen met draaiende bewegingen. Doe dit net zolang totdat de steen glanst.

edelstenen en mineralen polijstmachine

Slijpen met de hand

Om vlakke stenen te slijpen kunt u gebruik maken van een glasplaat. Daar gebruikt u slijppoeder bij, silicium carbide. Dat mengt u met water tot een papje. Daarvan doet u een beetje op de glasplaat en wrijft u de steen in een ronddraaiende beweging over de plaat, net zolang totdat de steen volkomen vlak is zonder zichtbare zaagsnedes. Daarna gaat u over op een fijnere korrel. Gebruik hier ook weer dezelfde volgorde van korrelgrootte als bij het machinaal slijpen. Het polijsten gebeurt daarna ook weer op een polijstwiel.

Trommelen

edelstenen en mineralen trommelmachine Trommelstenen worden gemaakt van de beste kwaliteit stenen zonder barstjes. Hiervoor gebruikt u een trommelmachine, die een rubberen trommel laat ronddraaien. Het is belangrijk dat de stenen dezelfde hardheid hebben. Het beste kunt u dan ook stenen van één soort tegelijk trommelen.
De stenen worden in de trommel gedaan met water en een paar eetlepels slijppoeder. De trommel wordt voor tweederde gevuld, waarna u om de twee dagen kijkt of u met een fijnere korrel verder gaat. Zorg ervoor dat de trommel steeds goed uitgewassen wordt wanneer u naar een fijnere korrel overgaat. Polijsten gebeurt op dezelfde manier.
Het kan wel twee tot drie weken duren voor u perfect glanzende stenen heeft.lees over kenmerken van mineralen en edelstenen kenmerken van stenen
stenen verzamelen lees over zoeken en verzamelen van mineralen en edelstenen