stenenslijperij, atelier, webwinkel

ATELIER - STENENSLIJPERIJ - WEBWINKEL

homepagina homepagina

webwinkel webwinkel

workshop workshop
ontstaan ontstaan mineralen

helende werking helende werking

alfabet stenen van a t/m z
links links

e-mail contact

leveringsvoorwaarden leveringsvoorwaarden
toepassing toepassing

sterrenbeelden sterrenbeelden

chakra’s chakra’s

klachten stenen als hulp

Helende werking van edelstenen en mineralen

Al sinds de oudheid zijn mensen bezig geweest met stenen. Stenen werden gebruikt om vuur te maken en ze werden bewerkt tot gereedschappen. Later werden ze ook gebruikt voor decoratie, bijvoorbeeld bij inlegwerk of voor de bereiding van verfstoffen.
In overleveringen is ook melding gemaakt van de helende werking van edelstenen op de mens. Hoogontwikkelde beschavingen wisten dit, maar ook primitievere culturen gebruikten hiervoor stenen. Medicijnen waren er niet altijd en men leefde veel dichter bij de natuur, zodat men planten, kruiden en ook edelstenen ging toepassen.
Het bleek dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen zo’n invloed had dat klachten verdwenen of dat men zich beschermd voelde.
Deze verhalen zijn doorgegeven en op schrift gezet, zodat wij er ons voordeel mee kunnen doen.

edelstenen en mineralen barnsteenhanger Wij houden zelf in de eerste plaats van edelstenen en mineralen om hun schoonheid en om het bijzondere feit dat een steen miljoenen jaren oud kan zijn. Voor ons is het gevoel dat een bepaalde steen oproept belangrijk bij de keuze ervan.
Dat is ook het geval bij deze barnsteenhanger.

Hoe werkt het?

Voor zover wij weten is de werking van edelstenen nooit wetenschappelijk bewezen en zijn veel mensen sceptisch. Maar door open te staan voor iets wat u misschien niet begrijpt en te geloven in de kracht van de natuur zult u veel plezier van edelstenen kunnen hebben.
Wanneer u een edelsteen vasthoudt kan het zijn dat u een prettig kriebelend of warm gevoel ervaart. Er wordt vanuit gegaan dat dit komt door de trilling die de steen afgeeft.
Alles op aarde bestaat uit atomen en bezit een energetische vibratie.
Deze vibratie wordt opgewekt door elektronen die rond de atoomkern draaien of, beter gezegd, trillen. Sommige stenen geven heel snel energie af, andere werken weer langzamer.
Ook de kleur en de chemische samenstelling van de steen zijn van invloed op de werking. Beide worden hieronder kort uitgelegd. Deze beide eigenschappen komen ook weer terug bij de beschrijving van de edelstenen op de pagina stenen van a t/m z.

Hoe u het aanraken van een edelsteen ervaart hangt af van uw eigen gevoelens met betrekking tot die steen.
Iemand kan een duidelijke reactie ervaren bij een steen, terwijl een ander bij diezelfde steen niets voelt. Elk mens reageert verschillend op edelstenen en niet elke steen zal zomaar bij u werken. U zult zich tot de ene steen meer aangetrokken voelen dan tot de andere.
Bovendien kan het even duren voor u effect ondervindt. Over het algemeen zal het toch wel een maand of twee duren voor u werkelijk iets merkt van de werking van de steen. Wees dus geduldig en geniet in de tussentijd van het prettige gevoel dat een steen kan geven door hem vast te houden of te bekijken.
Hoe u weet welke steen u kunt kiezen kunt u lezen op de pagina toepassing.

Stenen kunnen u gelukkig en tevreden maken wanneer u open staat voor de werking van de steen en voor hun schoonheid.
Rechts ziet u een prachtig fluoriet ei.

edelstenen en mineralen fluoriet ei

De invloed van kleuren

Ook de kleur is van invloed op de werking van edelstenen. U zult zeker de werking van kleur op uw gevoel herkennen. Er zullen kleuren zijn waar u niets mee heeft en kleuren waar u zich prettig bij voelt. U kunt dit meenemen bij de keuze van een steen.

edelstenen en mineralen carneool Rood is een opwekkende kleur en helpt bij vermoeidheid en een tekort aan energie. Rode stenen verlichten spierpijn, helpen bij huidproblemen en allergieën en verbeteren de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.
Rood is echter wel een heftige kleur en teveel rood kan leiden tot onrust, woede of agressie.
Heeft u een hoge bloeddruk dan kunt u beter geen rode stenen kiezen, deze werken over het algemeen bloeddrukverhogend.
Rode stenen zijn bijvoorbeeld carneool, rhodoniet en robijn.
Op de afbeelding ziet u een mooi getekende rode carneool.

Roze staat voor fijngevoeligheid, zachtheid en onschuld. Roze stenen zijn heel goed voor kinderen. Ze zorgen voor een evenwichtig gevoel en werken kalmerend.
Ze geven inspiratie. Helpen bij darm- en buikkrampen en bij brandwonden.
Roze stenen zijn bijvoorbeeld petaliet, rhodochrosiet en rozenkwarts.

Geel staat voor het verstand, de rede en logica. Gele stenen versterken het zenuwstelsel en verbeteren de energiedoorstroming. Ze zorgen voor een optimistische kijk op het leven.
Let er wel op dat teveel geel onverschillig kan maken.
Gele stenen zijn bijvoorbeeld barnsteen en citrien.

Groen werkt kalmerend en zorgt voor harmonie. Groene stenen versterken het hart en verbeteren de stofwisseling. Ze bevorderen creativiteit en positief denken.
Teveel groen kan leiden tot lusteloosheid.
Groene stenen zijn bijvoorbeeld amazoniet, aventurijn, malachiet en mosagaat.
Hier ziet u een amazoniet.
edelstenen en mineralen amazoniet
Blauw werkt rustgevend en verfrissend. Blauwe stenen hebben een positieve invloed op de spraak en communicatie. Ze helpen bij bloedarmoede en brengen rust bij lichamelijke en geestelijke overactiviteit.
Blauwe stenen zijn bijvoorbeeld apatiet, aquamarijn, chalcedoon en sodaliet.

Paars is de kleur van spiritualiteit en goddelijkheid. Paarse stenen bevorderen de intuïtie en werken stimulerend. De stenen geven innerlijke rust en helpen goed bij slapeloosheid. Ze verbeteren de stofwisseling en verminderen kramp.
Paarse stenen zijn bijvoorbeeld amethist, charoïet en fluoriet.

edelstenen en mineralen howliet Wit staat voor zuiverheid, zachtheid en stilte. Witte stenen helpen bij de spirituele ontwikkeling.
Ze werken vochtafdrijvend en hebben een gunstige invloed op de luchtwegen.
Witte stenen zijn bijvoorbeeld bergkristal, howliet en maansteen.
Links ziet u een aantal getrommelde howlietstenen.
Zwart is de kleur van het mysterieuze en kracht. Zwarte stenen kunnen een gevoel van zekerheid en stabiliteit geven, maar ook voor afstandelijkheid zorgen. Ze geven een goede binding met de aarde en werken ontspannend. Verlichten pijn.
Pas op dat zwart ook een gevoel van pessimisme en negativiteit kan oproepen. Zwarte stenen zijn vanwege hun sterke werking niet echt geschikt voor kinderen.
Zwarte stenen zijn bijvoorbeeld hematiet, obsidiaan en onyx.

De chemische samenstelling van edelstenen en mineralen

De chemische elementen die zich in de steen bevinden zijn ook van invloed op de helende werking ervan. Een mens moet gevarieerd voedsel eten om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven. Ons lichaam is opgebouwd uit chemische stoffen, die elementaire bestanddelen en sporenelementen bevatten. Elementaire bestanddelen zijn bijvoorbeeld koolstof, zuurstof, calcium en natrium en vormen de basis van elk levend wezen. Van de sporenelementen, zoals bijvoorbeeld koper, mangaan en jodium, zijn kleine hoeveelheden nodig om gezond te blijven. Een tekort heeft invloed op het functioneren van het lichaam. Alle elementen hebben zo hun eigen werking.

Aluminium (Al) - is belangrijk bij slapeloosheid en onrust. Het stimuleert de werking van spieren, eierstokken, lever en nieren en verbetert de bloedsamenstelling.
Aluminium komt onder andere voor in amazoniet, labradoriet, lapis lazuli en turkoois.
Rechts ziet u hanger geslepen uit labradoriet.

Beryllium (Be) - heeft een positieve invloed op de hypofyse, het hart en de bloedvaten. Bevordert het zicht. Helpt bij allergieën en eczeem. Geeft vastberadenheid.
Beryllium komt onder andere voor in aquamarijn en beryl.

Calcium) (Ca) - is van groot belang voor het lichaam en helpt bij botontkalking en tandbederf. Het is nodig bij zwangerschap en groei in het algemeen. Is goed voor het geheugen en helpt bij angst. Kan ook helpen bij slapeloosheid.
Calcium komt onder ander voor in actinoliet, calciet, fluoriet, labradoriet, lapis lazuli, nefriet en toermalijn.

edelstenen en mineralen labradoriet

Chloor (Cl) - helpt bij zwakte en flauwvallen. Bevordert de spijsvertering, stimuleert de lever om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Doet spanning verdwijnen en werkt goed bij stress, zorgen of angst. Geeft een positieve levenshouding.
Chloor komt onder andere voor in apatiet en sodaliet

Fluor (F) - zorgt voor goede opname van calcium en is nodig voor sterke tanden en botten. Bevordert de genezing van wonden en helpt bij gewrichtsklachten. Goed voor concentratie en flexibiliteit.
Fluor komt onder andere voor in apatiet en fluoriet.

Fosfor (P) - heeft een gunstige invloed bij geheugenverlies. Is van belang voor het DNA en van groot belang bij de energiestofwisseling van cellen. Goed voor een regelmatige hartslag en een gezonde nierfunctie. Versterkt de spieren en is stemmingsverbeterend.
Fosfor komt onder andere voor in apatiet en turkoois.

edelstenen en mineralen toermalijn IJzer (Fe) - helpt bij het zuurstoftransport in het bloed, is nodig bij bloedarmoede en hevige menstruatie. Bevordert de groei van het lichaam. Zorgt voor activiteit en doorzettingsvermogen.
IJzer komt onder ander voor in dumortieriet, hematiet, pyriet en toermalijn.
Hier ziet u een mooi voorbeeld van toermalijn.

Kalium (K) - is nodig voor een goede waterhuishouding. Helpt bij zwaarlijvigheid en spierzwakte. Vermindert gevoeligheid voor pijn en rusteloosheid. Bevordert een goed denkvermogen door zuurstof naar de hersenen te zenden.
Kalium komt onder andere voor in amazoniet, charoïet, lepidoliet, maansteen en sugiliet.

Koolstof (C) -helpt bij aangroei van witte bloedcellen en heeft een positieve invloed op de werking van de lever.
Koolstof komt onder andere voor in barnsteen, calciet en rhodochrosiet.

Koper (Cu) - helpt infecties tegen te gaan en helpt bij griep. Bevordert de bloeddoorstroming. Verlicht angsten en depressiviteit. Zorgt voor meer droomactiviteit en stimuleert de fantasie. Houdt het energieniveau op peil.
Koper komt onder ander voor in chrysocolla, malachiet en turkoois.

Lithium (Li) - heeft vooral invloed op de geest, het brengt evenwicht en rust. Verlaagt de bloeddruk. Helpt bij reuma en jeuk.
Lithium komt onder andere voor in lepidoliet, petaliet en toermalijn.

Magnesium (Mg) - regelt samen met ijzer de calciumstofwisseling. Voorkomt ontkalking en gaat veroudering tegen. Helpt bij geestelijke en lichamelijke spanning, stimuleert een positieve levenshouding. Is goed bij zwangerschap en bij borstvoeding.
Magnesium komt onder andere voor in nefriet en olivijn.

Mangaan (Mn) - helpt bij verkoudheid, hoofdpijn, huiduitslag en krampen. Verbetert het op gang komen van het lichaam ’s morgens. Vermindert prikkelbaarheid en zorgt voor optimisme. Verbetert het geheugen.
Mangaan komt onder andere voor in rhodochrosiet en rhodoniet,

Natrium (Na) - regelt de waterhuishouding, verhoogt de bloeddruk en stimuleert de stofwisseling. Is goed voor de spieren en de zenuwen. Helpt bij het structuur geven van het leven en zorgt voor innerlijke orde.
Natrium komt onder andere voor in charoïet, labradoriet, lapis lazuli, sodaliet en toermalijn.

Silicium (Si) - is nodig om ontkalking tegen te gaan. Verstevigt de huid, het haar, de nagels en bindweefsel. Is goed bij blijvende verkoudheid. Helpt bij gewrichtsproblemen. Gaat veroudering tegen en geeft een gevoel van welzijn.
Silicium komt onder andere voor in agaat, amethist, aventurijn, labradoriet, rhodoniet, tijgeroog en toermalijn.

De vorming van edelstenen

Bij de stenen van a t/m z staat ook de vorming aangegeven. Of een steen primair, secundair of tertiair gevormd is kan ook belangrijk zijn bij uw keuze.

Primair gevormd gesteente heet ook wel stollingsgesteente. Ze ontstaan door stolling van magma dat diep uit de aarde afkomstig is.

In grote lijnen kunnen we er van uitgaan dat primair gevormde stenen invloed hebben op ons eigen ik, op onze aanleg. Ons leven lang zijn wij bezig met leren en dit proces kunnen we verder ontwikkelen en ontplooien met behulp van primair gevormde stenen.
Voorbeelden van primair gevormde stenen zijn agaat, amethist, bergkristal, fluoriet, labradoriet, maansteen, obsidiaan en toermalijn.

Secundair gevormd gesteente of afzettingsgesteente wordt gevormd door verwering en erosie. Bij dit proces worden resten afgezet en na lange tijd wordt nieuw gesteente gevormd.

Deze stenen hebben vooral te maken met de invloed van onze omgeving en kunnen ons helpen om op een goede manier met de wereld om ons heen om te gaan.
Voorbeelden van secundair gevormde stenen zijn chrysocolla, chrysopraas, heliotroop, malachiet, rhodochrosiet, tijgeroog en turkoois.

Tertiair gevormd gesteente heet ook wel vervormingsgesteente. Het is gesteente dat onder invloed van temperatuur en druk nieuw gesteente vormt met daarin nieuwe mineralen.

Tertiair gevormde stenen kunnen helpen bij veranderingen die we (moeten) ondergaan. Ze helpen bij het loslaten van oude patronen.
Voorbeelden van tertiair gevormde stenen zijn actinoliet, charoïet, lapis lazuli, nefriet, rhodoniet en thuliet.
toepassing lees over toepassing van mineralen en edelstenen